Devotional 21 februarie 2015

Imediat ce înveţi să renunţi…

Ne-ai făcut să trecem prin multe necazuri şi nenorociri; dar ne vei da iarăşi viaţă, ne vei scoate iarăşi din adâncurile pământului. (Psalmii 71: 20)

…renunţarea îţi devine obicei. Aşa spunea Vince Lobardi, antrenor de fotbal american, care a reuşit să antreneze suficient de bine echipa Green Bay Peckers astfel încât aceasta să fie pe locul întâi de 5 ori în 7 ani în Liga Naţională de Fotbal, 3 dintre titluri fiind obţinute în 3 ani consecutivi. Aceasta se întâmpla prin anii 60, nici nu cred că sunt prea mulţi care să fi auzit de Lombardi, mai ales că în România nu există un interes special faţă de fotbalul american.
Am ales astăzi să scriu despre un citat al lui pentru că tot mai des văd în jurul meu oameni care renunţă. Renunţă să mai persevereze ca să ajungă ceva mai sus. Renunţă să mai creadă că se pot schimba. Renunţă să mai înveţe. Renunţă la un loc de muncă imediat ce îi nemulţumeşte ceva. Renunţă să mai iasă din toamnă, ca să intre în primăvară.
Aceştia sunt acei oameni care ridică mână până la umăr şi spun că nu ajung prea sus. Sau care nu se urcă pe scară pentru că o diferenţă de jumătate de metru nu înseamnă „mare lucru”. Sau care nu încep să-şi corecteze dieta pentru că a slăbi 1 sau 5 kilograme e o picătură într-un ocean. Care nu economisesc 10 lei pe lună pentru că şi-ar dori să aibă mii de lei. Sau care vor să se vindece deodată, să iubească dintr-o dată şi complet, să alerge dintr-o răsuflare un maraton.
De cele mai multe ori, aceşti sunt cei care renunţă dinainte de a se apuca, în special pentru că îşi pun ţinte ne-realiste.
Alţii renunţă pe calea pe care au început să o străbată; abia amuşinează victoria, dar se lasă doborâţi de efort, dezamăgire, lipsa încurajărilor, a prietenilor care să le fie alături sau a motivaţiei suficiente. Aceştia renunţă de cele mai multe ori înainte de linia de finish şi înainte de a ţine mâna celui drag. Aceştia sunt cei care văd mai degrabă obstacolele decât posibilitatea de a fi învingător. Aceştia sunt cei care se mulţumesc cel mai ades cu faptul că au participat, că au încercat, dar nu se străduiesc să-şi exerseze muşchiul perseverenţei, al anduranţei, al gustului dulce al victoriei.
Şi eu am eşuat de multe ori şi nici acum nu reuşesc să duc  până la capăt tot ce îmi propun. Cea mai mare provocare a mea este să termin la timp, pentru că îmi pun termene scurte. Din cei 3 ani în care am făcut atlestism, ştiu că eu sunt un alergător de viteză, nu de rezistenţă, ceea ce în viaţă nu este tocmai bine. Pot da toată energie în câteva ore, să-mi pun mintea şi sufletul în ce am de făcut pentru o perioadă scurtă, dar când e vorba de eforturi îndelungate, îmi cam pierd motivaţia. Acesta este marele meu defect, pe care tot încerc să-l depăşeşsc.
Haideţi să învăţăm împreună să fim consecvenţi, să rezistăm mai mult în faţa încercărilor, să perseverăm mai mult în cele bune, să nu alergăm degeaba, ci să avem o ţintă înaltă în faţă. Să ne dorim, să vrem să ajungem înainte şi în sus. Pentru că măsura succesului şi a insuccesului nu este dacă te lupţi cu o problemă dificilă, ci dacă este sau nu aceeaşi problemă care te necăjea şi anul trecut. Să facem din „acum” şi din „azi” pasul cel mai important, cel în care parcurgem primele 30 de pagini ale demersului nostru.

Denisa Stamate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *