Devotional 13 aprilie 2015

Omul s-a născut scriitor

Cei înţelepţi vor străluci ca strălucirea cerului, şi cei ce vor învăţa pe mulţi să umble în neprihănire vor străluci ca stelele, în veac şi în veci de veci. (Daniel 12:3)

“Potrivit unor statistici, omul petrece cel puţin o cincime din viaţă vorbind. Într-o singură zi. Fiecare persoană foloseşte suficiente cuvinte pentru a umple  o carte de 54 de pagini. Timp de un an, o persoană va umple 132 de cărţi a câte 400 de pagini. Într-o zi normală, o persoană va folosi între 25  000 şi 30 000 de cuvinte.” (Manual pentru responsabilii Departamentului Viaţa de Familie de la nivelul bisericii locale, Departamentul Viaţa de Familie a Diviziunii America de Nord)
Comunicarea reprezintă unul dintre cele mai banale procese din viaţa omului, dar în acelaşi timp unul dintre cele mai controversate şi adesea un proces greu de realizat în modalităţi optime. Comunicarea este văzută în general ca un schimb de informaţii, însă mulţi neglijează alte definiţii care văd  comunicarea ca un proces prin care o minte poate afecta o altă minte. De aici iau naştere de obicei frustrări, neînţelegeri, conflicte şi folosirea unor strategii în acest domeniu, ajungându-se chiar  la manipulare. Comunicarea stă la baza organizării sociale, însă în acelaşi timp, atunci când nu se respectă regulile de bază sau când nu se înţelege bine acest proces se ajunge la dezechilibre si dezorganizare socială.
Deşi face parte din nevoile imperative ale omului, uneori alegem să nu comunicăm – sau mai bine zis să nu transmitem voit un mesaj, deoarece non-comunicarea este imposibilă – sau evităm să comunicăm prea mult. În alte situaţii procesul comunicării este ingreunat de alţi factori. De ce este greu să comunicăm uneori? Probabil pentru că:
“- Există mai mult de 4 000 de limbi şi dialecte vorbite în lume. 80 sunt vorbite doar în Los Angeles.
– Limba engleză include un vocabular de 800 000 de cuvinte (500 000 de cuvinte şi 300 000 de termeni tehnici), care creşte cu 1000 de cuvinte în fiecare an.
– Alfabetul englez conţine mai mult de 29 mii de catralioane (27 zerouri) de combinaţii posibile.
– Puţini oameni folosesc mai mult de 60 000 de cuvinte în timpul vieţii.
– Din lexicul de 500 000 de cuvinte, jurnaliştii folosesc mai puţin de 20 000 de cuvinte diferite.
– Pastorii (consideraţi vorbăreţi) au un vocabular de 10 000 de cuvinte. Muncitorii calificaţi folosesc aproximativ 5000 de cuvinte diferite.
– Lucrătorii în ferme se descurcă cu un lexic de 1 600 de cuvinte.
– Doctorii trebuie să ştie denumirea a 1 300 de bacterii, 433 de muşchi, 193 de vene, 707 artere, 500 de pigmenţi, 295 de otrăvuri, 109 tumori a mai mult de 700 de teste diferite şi a peste 200 de boli.” (Manual pentru responsabilii Departamentului Viaţa de Familie de la nivelul bisericii locale, Departamentul Viaţa de Familie a Diviziunii America de Nord)
Comunicarea verbală, deşi are o influenţă mult mai mică decât cea non-verbală, poate totuşi crea sau poate dărâma. Nu degeaba Biblia dă îndemnuri referitor la acest aspect “vorbirea voastră să fie cu har, dreasă cu sare.” (Coloseni 4, 6) Dacă în fiecare zi rostim atâtea cuvinte câte s-ar putea scrie într-o carte, probabil că e indicat să ne gândim de două ori atunci când rostim un cuvânt. Ce carte lăsăm în urmă zi de zi?…

Laura Manuela Şteţco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *