Devotional 17 aprilie 2015

Goana după înţelepciune

Da, El Şi-a plecat urechea spre mine, de aceea-L voi chema toată viaţa mea. (Psalmii 116:2)

Ne place să avem un vocabular elevat. Ne simţim mândrii când demonstrăm că posedăm cunoştinţe. Facem vâlvă atunci când dezlegăm mistere şi ne place să filozofăm. Filozofia, sau iubirea de înţelepciune, nu se bazează însă pe această etalare a cunoştinţelor în cadrul unor discuţii. Înţelepciunea , caracteristică mult râvnită de majoritatea oamenilor, este adeseori neînţeleasă la valoarea ei reală.
Se spune că „Înţeleciunea este 90 % o problemă de a fi deştept la timp.” (Theodore Roosevelt) Cu alte cuvinte contează să ai cunoştinţe, dar să ştii şi când să le foloseşti. Înţelepciunea însă este mai mult decât atât. „Înţelepciunea este facultatea de  a face uz de cunoştinţe, o combinaţie între discernământ, judecată, perspicacitate şi putere. În Scriptură, judecata dreaptă este legată de adevărul moral şi spiritual.” (Webster) Iată că atunci când vorbim de înţelepciune nu ne referim la aspectul ei pământesc, ci la o caracteristică de natură cerească, e un subiect ce are legătură cu moralitatea, cu binele şi răul. Din acest motiv o întâlnim şi pe paginile Scripturii de aproximativ 65 de ori.
„Înţelepciunea este mai mult decât cunoştinţă, care este o acumulare de informaţii. Este mai mult decât capacitatea umană de înţelegere, este discernământ ceresc.Este tipul de cunoaştere care intră în inima lucrurilor, pentru a le înţelege aşa cum sunt în realitate şi implică atât cunoaşterea lui Dumnezeu, cât şi a naturii umane… Este aplicarea corectă a cunoştinţei la problemele morale şi spirituale, la situaţiile neprielnice şi la complexitatea relaţiilor umane.” (J. O. Sanders)
De multe ori dorim să întâlnim această caracteristică atunci când avem de-a face cu lideri pentru că ei sunt puşi cel mai des în situaţia de a lua decizii.  “Înţelepciunea dă echilibrul necesar unui lider pentru a-l feri de excentricitate şi extravaganţă. Cunoştinţa este câştigată prin studiu, dar când Duhul umple pe om, El îi dă înţelepciunea să folosească şi să aplice corect cunoştinţele acumulate.” (Webster)
Solomon, cunoscut şi ca cel mai înţelept om de pe pământ, subliniază în cărţile Lui importanţa înţelepciunii şi a priceperii în contextul aflării scopului vieţii. Totul este deşertăciune dacă nu deţii această capacitate de a face diferenţa între bine şi rău şi totul este în zadar fără acest dar a lui Dumnezeu deoarece lucrurile materiale sunt efemere, pe cand cele de natură intelectuală şi morală dăinuiesc şi lasă o urmă. “Înţelepciunea înseamnă capacitatea spirituală de a vedea şi de a evalua viaţa şi comportarea din punctual de vedere al lui Dumnezeu. Ea implică luarea de decizii corecte şi săvârşirea lucrurilor bune potrivit voii lui Dumnezeu, revelată în Cuvântul Său şi potrivit călăuzirii Duhului Sfânt. Noi putem primi înţelepciune apropiindu-ne de Dumnezeu şi cerând-o cu credinţă.“ (Biblia de studiu pentru o viaţă deplină, traducerea Cornilescu)

Laura Manuela Şteţco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *