Devotional 21 aprilie 2015

Nisipuri mişcătoare

Domnul să-ţi răsplătească ce ai făcut, şi plata să-ţi fie deplină din partea Domnului Dumnezeului lui Israel sub ale cărui aripi ai venit să te adăposteşti!” (Rut 2:12)

Cu toţii am auzit de celebrul Turn înclinat din Pisa, însă probabil că puţini ştiu povestea lui. În 1990 Turnul înclinat din Pisa a fost redeschis pentru public după mai mulţi ani în care au fost efectuate lucrări de renovare în vederea stabilizării construcţiei, lucrări de 25 milioane $. Au fost îndepărtate 110 tone de pământ, astfel reducându-se renumita înclinaţie cu circa 40 cm. De ce a fost necesară această intervenţie? Deoarece de-a lungul secolelor turnul de 57 m s-a înclinat tot mai mult, până într-acolo că vârful se găsea cu 5 m mai la sud decât baza şi autorităţile italiene se temeau că dacă nu se intervenea, turnul avea să se prăbuşească. Cărui fapt se datora această problemă? Proastei proiectări? Proastei executări a lucrării de construcţie? Proastei calităţi a materialelor de construcţie?… Nu, nici una dintre toate acestea nu era cauza. Problema era dedesupt: turnul fusese clădit pe nisipurile instabile ale unui fost estuar. Solul nu era suficient de stabil ca să susţină un monument de o asemenea mărime.
Cu fiecare zi care trece, existenţa noastră este doborâtă încetul cu încetul. Cu fiecare trecere a timpului ne înclinăm tot mai mult spre lucrurile din jur ajungând să semănăm din ce în ce mai tare cu cei care trăiesc în zadar. S-ar părea că nu mai există diferenţe între noi şi cei care nu-L cunosc pe Dumnezeu.
Şi care este cauza? Nu am fost creaţi în mod desăvârşit? Nu am fost îndrumaţi şi educaţi cum trebuie? Nu am asimilat informaţii sănătoase?…
Dacă facem o analogie între istoria Turnului înclinat din Pisa şi viaţa noastră spirituală, problema se află exact la bază. Tocmai nisipurile mişcătoare de la bază ne fac să ne lăsăm purtaţi de vânt încoace şi încolo “de orice învăţătură nouă,” nemaiţinând cont că temelia trebuie să fie pe piatră.
Deşi credem că faptele mici nu ne influenţează existenţa, ajungem să ne înclinăm încetul cu încetul până nu ne mai putem îndrepta. Felul cum punem bazele vieţii spirituale contează. Soluţia e să pornim bine şi să ne menţinem aşa, nu să nu ne pese şi să sperăm că într-o zi ne vom îndrepta.

Laura Manuela Şteţco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *